Het leven van een varken

Hallo, leuk dat je geïnteresseerd bent in varkentjes. Wil je een spreekbeurt geven? Hier vind je veel leuke en interesante weetjes over het varken. Veel plezier!

Wetenschappelijke info voor je spreekbeurt

Varkens zijn een belangrijke bron van voedsel voor de mens. Ze worden speciaal gekweekt daarvoor. Mensen willen gezond voedsel. Dus moeten ook de varkens gezond zijn.

Gezonde varkens krijg je door ze goed te verzorgen, maar ook door ze gezond varkensvoeder te geven.

Een voetbalploeg van varkens

Biggetjes worden ‘geworpen' in een kraamstal na een dracht van 3 maanden, 3 weken en 3 dagen (115 dagen dracht). De zeug werpt gemiddeld 11 biggetjes of tegenwoordig zelfs veel meer per dracht. Mama zeug wordt dus ineens mama van een volledige voetbalploeg, met de reservespelertjes erbij. Na de geboorte blijven ze nog 21 tot 28 dagen in de kraamstal om door hun moeder gezoogd te worden.

Daarna worden de biggetjes gespeend, dat betekent dat ze weggenomen worden van bij de mama. Dan gaan ze naar ander stal, waar het lekker warm is. Hier kunnen ze wennen aan hun nieuwe voeding.  Hier blijven ze tot 6 tot 10 weken, tot ze 20 à 30 kilogram wegen.  Wanneer het om heel kleine biggetjes gaat, dan worden die na het spenen opgekweekt in een heel speciale stal, waar het superwarm is, en waar ze babypapjes krijgen; dan spreken we van een couveusestal of een nursery. 

Als de biggen 20 à 30 kg wegen verhuizen ze opnieuw. Tijd om te groeien en volwassen te worden. Ons biggetje wordt hier een heus varken, is het slachtrijp en weegt het tussen 110 en 120 kilogram.

Wat hebben varkens nodig?

  • Eten en drinken: de voeding van varkens is goed uitgedacht. Niet teveel, niet te weinig. Net voldoende om de varkens gezond te houden. Meteen na de geboorte drinken de biggen moedermelk, ook wel biestmelk genoemd. Daarin zit de stof colostrum. Colostrum beschermt de biggen tegen ziekten.
  • Slapen: Varkens hebben een goede slaap nodig. Ze geven er vaak de voorkeur aan om naast andere varkens te slapen. Ze liggen best op hun zij met de pootjes gestrekt. Een biggetje dat slaapt met de poten onder zijn lichaam, voelt zich niet lekker. De boer moet dit varkentje goed in de gaten houden zodat het niet ziek wordt.
  • Vriendjes en vriendinnetjes of sociale interactie: Varkentjes zijn sociale dieren. Ze leven graag in groep en kunnen niet goed tegen stress. Je mag ze zeker niet laten schrikken. Ze kunnen zich letterlijk ‘dood' schrikken.
  • Spelen en bewegen: varkens zijn gezonder als ze ruimte hebben en kunnen rondlopen. Bij kinderen is dit net zo.
  • Reinigen: Varkens zijn propere dieren. Jaja, dat had je niet gedacht hé! Ze rollen zich graag in het water en in de modder. Net zoals je mama in het wellnesscentrum ook een modderbadje kan nemen om haar huid te reinigen.

Proficiat, je bent goed op weg om alles van het varken te weten te komen. Je kent er alleszins al veel meer van dan je vriendjes.

Verras jezelf en je vrienden met een leuke tekening om in te kleuren. Klik hier om de tekeningen van varkentjes te downloaden en te kleuren.

 

Deze website gebruikt cookies. De geplaatste cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en kan u dus niet weigeren bij het bezoeken van de website.Meer informatieOk, ik begrijp het