Leuke weetjes over varkens

Lust je het liever tam of wild?

Zo'n 5000 jaar geleden maakten de mensen de varkens tam. Ze deden dit om lekker varkensvlees te kunnen eten. Er is een aparte Latijnse naam voor het wilde varken (sus scrofa of everzwijn) en voor het tamme varken (sus domesticus)

Hoeveel varkens wonen er in België, denk je?

In België wonen 6,7 miljoen varkens. Nog een duwtje, en dat zijn er bijna evenveel als mensen. In West-Vlaanderen leven meer varkens dan mensen.

De varkensman noemen we een beer. De varkensvrouw een zeug. Samen hebben ze een varkenskind of een big, een biggetje.

Heb je de film 'Babe' gezien?

Die film gaat over het varkentje Babe, dat opgroeit op een boerderij. Daar houden de boer en de boerin hem meer als huisdier, precies een hondje. Babe blijkt verrassend gevoelig, nieuwsgierig en vooral slim te zijn. In de film doet ook een BH, namelijk een Bekende Hond mee. Hij is een border collie. Meer vertellen we niet, want anders verklappen we het einde van het verhaal.

Speciale trainers leidden het acteursvarkentje Babe op. Dit lukte aardig. Hij kon zelfs een kudde schapen drijven.

En in het echt?

Sommige geluksvarkens worden als huisdier gehouden. Ze zijn ook echt slim. Je kan ze houden zoals een hond bijvoorbeeld. Vooral hangbuikzwijnen zijn de jongste tijd populair op kinderboerderijen of bij mensen binnen in huis. Ze worden ook minivarkens genoemd. Zo worden meer en meer huisvarkens echt wel de vriend des huizes. Er zijn zelfs filmsterren die minivarkentjes houden op een appartement.

Op zoek naar de schat.

Je ziet het een beetje aan hun stopcontactneus. Mensen zetten varkens soms aan het snuffelen in de aarde om kostbare dingen als truffels te vinden. Truffels zijn ongelooflijk lekkere, maar dure paddenstoelen. Ze worden vooral gebruikt in sterrenrestaurants.

Net zoals drugshonden kunnen ook varkens drugs opsporen.

En toen kwam er een varkentje met een lange snuit..................

‘Het slimme varken' is stripverhaal nummer 229 van Jommeke. Samen met figuren als Jommeke, Flip, Filiberke en professor Gobelijn speelt het ‘zwijntje' een rol in dit boek. Professor Gobelijn zoekt een proefkonijn om een computer in te bouwen. Bij boer Snor vinden ze het geschikte varkentje voor de klus. Zo gezegd zo gedaan. Aan het eind van het verhaal houdt boer Snor een heel slim varkentje over om zijn papierwerk te doen.

De drie biggetjes

Mama varken stuurt haar biggetjes de wijde wereld in om een huis te bouwen. Het eerste biggetje is een beetje lui en bouwt een huis van hooi. Het tweede biggetje is iets actiever en bouwt een huis van hout. Het derde biggetje is heel ijverig en slim en bouwt een huis van steen. Maar dan komt de wolf langs. De wolf blaast zich een weg naar binnen in het strooien huis en eet het biggetje op.

Dan gaat de wolf naar het houten huis en ook daar raakt hij makkelijk binnen... met hetzelfde gevolg. Alleen het derde biggetje leeft nog. Als de wolf daar voorbijkomt, dan kan hij enkel langs de schoorsteen binnen. Maar eens in de haard wacht hem een grote pot heet water, waar hij in valt, en... uiteindelijk wordt opgegeten door het derde ijverige varkentje.

Zo zien jullie maar, lui zijn wordt bestraft, ijver beloond. Ken jij spreekwoorden waarin varkentjes voorkomen? Test je brein over het zwijn.

 

Deze website gebruikt cookies. De geplaatste cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en kan u dus niet weigeren bij het bezoeken van de website.Meer informatieOk, ik begrijp het